Reageer

Een UX designer voor elke ondernemer

13 december 2016 # # #

 


WASABI EXPERTS

Met Wasabi Experts laten we elke maand een creatieve expert aan het woord. Dit is een blog van Steven Piessens, strategisch consultant in marketing & communicatie.


Wellicht een van de meest gegeerde profielen op de arbeidsmarkt vandaag: UX designers. Desondanks weten veel ondernemers niet precies waarom UX zo belangrijk is. Toch wens ik elke ondernemer een UX designer toe. Hieronder een korte introductie over het belang van UX design.

Wat betekent UX design?

Iedereen denkt bij designer spontaan aan creativiteit, kleuren en grafiek. Dat is misleidend, want een UX designer is in de eerste plaats geen creatieveling. Een UX designer richt zich daarentegen op functionaliteit. Dat betekent concreet dat hij ervoor zorgt dat producten en diensten goed werken voor de gebruikers. UX is immers een afkorting die staat voor ‘user experience’ of de gebruikservaring.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer voelt zich thuis in gebruikservaring, informatiearchitectuur, intuïtieve navigatie, wireframing, A/B testing, enzovoort. En laat dat nu net precies de aspecten zijn die almaar belangrijker worden. Zeker met de komst van digitale producten, complexere dienstverlening en daartegenover de torenhoge verwachtingen die consumenten en klanten hebben. Een van de bekende voorbeelden van ultieme user experience was de verkoopsite van Tesla. Tesla maakte een website met één knop: reserveer een testrit. Do we need to say more?

Vergeet de emoties niet.

Mensen zijn emotionele wezens. Een goede UX designer gaat daarom verder dan enkel de gebruikservaring en functionaliteiten. Hij gaat op zoek naar de mens achter de consument. Via buyer personas, customer journeys en research krijgt de UX designer een goed zicht op hoe die gebruikservaring niet enkel zo vlot mogelijk, maar ook zo plezierig mogelijk kan. Durf gerust stellen dat deze emotionele ervaring minstens zo belangrijk is als de functionele. Denk maar aan wat Facebook doet met zijn functionaliteit ‘memories’: oproepen om herinneringen te delen met je beste vrienden is pure emotie.

Meer weten?

Voor wie meer wil weten over UX design, staan hieronder enkele interessante links om verder te lezen. Weet dat er in België niet echt opleidingen bestaan die zich specifiek richten op UX design. Een goede UX designer onderscheiden van een amateur, kan dus best op basis van portfolios, referenties en met de hulp van gespecialiseerde rekruteerders zoals Conversion Talent bijvoorbeeld.

http://1stwebdesigner.com/best-ux-design-tutorials/

http://uxmag.com/

http://www.uxbeginner.com/

http://theuxreview.co.uk/

http://blog.careerfoundry.com/topic/ux-design

Wasabi_expert_Steven_Piesens

Twitter2 StevenPiessens

www.oratore-consulting.com

www.malagamasterclass.com