Reageer

Digital Nomads geven hun geheimen prijs: Lodi Planting

9 november 2016 # # # # #

 


WASABI EXPERTS

Met Wasabi Experts laten we regelmatig een creatieve expert aan het woord. Deze keer interviewt Steven Piessens digital nomad Lodi Planting.


 

Vele freelancers en kleine ondernemers dromen ervan: digital nomad worden. Digital nomads zijn mensen die rondreizen terwijl ze werken. Dankzij de digitale communicatietechnologieën wordt die droom voor meer en meer avonturiers realiteit. Je leest vooral de verhalen van wereldberoemde digital nomads, zoals Tim Ferriss van de bestseller ‘4 Hour Work Week’. Maar hoe brengen onze Belgische digitale nomaden het er van af? Wat is hun ervaring? En welke tips hebben ze voor wie in hun voetsporen wil treden? Ik vroeg het aan Lodi Planting, een digitale nomad pur sang.

Lodi is een digital nomad, een blogger en een freelancer met ambitie. Hij wil naar eigen zeggen 100.000 freelancers leren hoe zij hun personal branding kunnen versterken, zodat zij geld kunnen verdienen via hun website.

Welke digitale hardware neem je overal mee?

Ik reis het liefst met carry-on bagage van maximum 10 kilogram. Dat maakt dat ik beperkt ben in de hardware die ik meeneem. Maar mijn MacBook Air en iPhone 6 Plus met bijbehorende kabels gaan altijd mee. Mijn iPhone dient tevens als fotocamera.

En welke apps kan je niet missen?

Mijn werk bestaat vooral uit contacten met klanten die een nieuwe website willen en de freelancers die voor mij werken. Dit contact gebeurt meestal via e-mail. Dus Google Inbox is de app die ik het meest gebruik.

Om mijn taken te ordenen qua prioriteit, mijn hoofd leeg te maken en een duidelijk overzicht te hebben van mijn afspraken per dag en week, gebruik ik Todoist. Dit is een handige takenlijstmanager dat zowel online als offline werkt.

Een derde applicatie die ik veel gebruik is Meetup. Zo ben ik overal en altijd ter wereld op de hoogte van interessante events rond mijn interesses. Ideaal om nieuwe mensen – dus ook potentiële klanten – te leren kennen.

Welke ervaring in het buitenland is je tot nu toe het meest bijgebleven?

Een van de meest memorabele ervaringen op het snijvlak van reizen en werken was de NomadCruise. Dit was een normaal cruiseschip dat tussen de seizoenen van Las Palmas in Spanje naar Salvador De Bahia in Brazilië vertrok.

Maar met dat verschil dat er ook 150 andere Digital Nomads aan boord waren van over de hele wereld. Een dergelijke tocht van 9 dagen is ingrijpend, fascinerend en werkt vriendschappen in de hand.

Hoe werk je virtueel samen met andere mensen?

Het opzetten van virtuele samenwerking werkt eigenlijk hetzelfde als elke andere samenwerking. Het valt of staat met ‘de klik’. Hoe groter ‘de klik’, hoe beter de samenwerking verloopt. Dus je moet ‘de klik’ zien te vergroten zonder dat je elkaar echt ontmoet.

Dit kun je doen door regelmatig, bijvoorbeeld elke dag of week, een uur met elkaar te videobellen. Tijdens deze gesprekken bespreek je uiteraard werk, maar kun je evengoed elkaars weekend bevragen.

Als je elkaar nog niet kent, dan kun je ‘de klik’ vergroten door regelmatig content te maken. Bijvoorbeeld een wekelijkse blog te schrijven. Zo kunnen mensen je volgen en krijgen ze het idee dat ze jou al kennen. Of jij kunt hen volgen.

Wat is je belangrijkste advies voor wie digital nomad wil worden?

Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: investeer tijd en geld in jezelf. Kom erachter wie je bent, wat je graag doet en hoe je daar geld mee kunt verdienen. Zorg dat je jouw waarom heel goed weet (n.v.r.d. zie ook Simon Sinek).

Hoe beter jij jezelf kent, hoe eenvoudiger het is om tegenstand en tegenstanders te overwinnen. Je gaat immers op zaken botsen waar je op voorhand niet aan hebt gedacht.

Daarnaast helpt deze zelfkennis je om jouw persoonlijkheid in jouw business te stoppen. Iets wat cruciaal is om locatie-onafhankelijk te werken en te verkopen. Wie daar meer wil over weten, kan altijd naar een van mijn workshops ‘f*ck, ik ben een freelancer’ komen.

Tot slot, wat is je levensmotto?

Doe elke dag alleen datgene wat je het liefste doet en besteed de rest uit!

 

Wasabi_expert_Steven_Piesens

 

Twitter2StevenPiessens